Enlaces / Enllaços / Links

dimecres, 15 d’abril del 2009

Presentació Estudiants BiD

Què passa si llences un petard encès dins d’una biblioteca plena de persones? Doncs que segurament els estudiants aixecaran el cap dels seus llibres i molts d’ells s’ajuntaran al voltant de l’explosió per comentar el que ha passat. Substitueix biblioteca per universitat pública i petard per Espai Europeu d’Ensenyament Superior i obtindràs la mateixa reacció.

Com no reaccionar si l’educació s’aboca encara més al mercat, permetent que siguin els interessos econòmics els que dictin el que cal estudiar i com fer-ho? Hem de tolerar que la competitivitat impregni totes les esferes de la societat, fins i tot un dels seus pilars fonamentals com és l’educació? Algú pensa que l’homogenització de l’ensenyament crearà societats millors, major riquesa cultural i persones més lliures?

Pagar per estudiar a casa? No gràcies, millor ensenyament presencial i de qualitat! És inqüestionable que l’entorn web permet utilitzar eines pedagògiques molt efectives. Volem Campus Virtuals però també universitats reals plenes de vida. Volem docents i alumnes a les aules fent cadascú la seva feina. Creiem que a través del monitor de l’ordinador, en la solitud de l’estudi desvinculat de companys i mestres, es dificulta enormement que l’alumne assoleixi la qualitat de l’aprenentatge i el grau de compromís necessari per progressar amb èxit en la seva formació. Històricament la universitat ha sigut una font de pensament crític on compartir i contrastar opinions, un espai de trobada de reivindicacions i lluites, un fruit i alhora una llavor de progrés i de civilització. Volem que continuï sent així durant molts anys més i per això hem creat Estudiants BiD.

A la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, com a moltes universitats europees, ens hem unit un grup d’alumnes per plantar-li cara a l’anomenat Pla de Bolonya i per compartir esperances, experiències i neguits. Estudiants BiD és una assemblea d’alumnes compromesos que volem trencar amb els tòpics que arrosseguen els bibliotecaris de ser subjectes passius obligats a actuar amb neutralitat. La neutralitat no ens pot condemnar a la inacció, al deixar fer que ja ens adaptarem, hem de posicionar-nos. Els bibliotecaris i documentalistes hem de ser crítics i ferms contra allò que considerem que dificulta la nostra feina. La mateixa professionalitat del col•lectiu ens ho exigeix, tenim una missió.

A Estudiants BiD ho tenim molt clar, independentment que es vulgui imposar a cop de directiva comunitària o a cop de porra:

ESPORGUEM BOLONYA!

1 comentari: